duminică, 19 martie 2017

Povesti vechi si noi

Motivul care m-a indemnat sa scriu acest articol ? Vorbeam acum ceva timp cu tatal meu , om care  a cunoscut momentele de glorie ale echipelor romanesti in cupele europene .Ascultam cum povestea amintirile cu "eroii" din acele vremuri .In tinerete era fan al Universitatii din Craiova ca majoritatea tinerilor din acea perioada nascuti in zona Olteniei.Un fan care stie si acum numele tuturor jucatorilor ce in `83 infruntau Benfica ,Craiova Maxima i se spunea .Rememoreaza centrari , pase ,alunecari ,suturi ,clipe importante ale meciului .Are ce sa povesteasca .
Il intreb de arbitraj , nu isi aduce aminte . Il intreb daca isi aduce aminte de ceva "cancan" despre jucatori , nici la aceasta intrebare nu are ce sa raspunda . Revine la joc , la pase, la determinare, la "manjii Craiovei".
Destul de ciudata aceasta istorisire in zilele noastre . Cum sa nu fi existat o faza litigioasa ? Cum sa nu existe un motiv sa il invinovatim pe arbitru ?  Pai si Contantin Otet nu se agita pe margine ? Nu injura arbitrul ? Si "patronul" echipei ce a zis despre jucatori?
De ce intrebarile astea ? Pentru ca sunt normale in zilele noastre . Haideti sa citim articolele din ziarele de sport , sa ne uitam la o discutie tv despre fotbal . Toate discutiile incep cu problemele de arbitraj .Apoi totul se continua cu parerile patronilor , managerilor,etc..Iar jocul de fotbal ramane pe ultimul loc .De ce oare ? Poate pentru ca nu se mai joaca fotbal adevarat . Poate ca generatiile s-au schimbat iar fanii cei noi vor cancan , vor sa vada violenta , masinile conduse de fotbalisti, iubitele fotbalistilor.Vietile lor extrasportive sunt mai importante decat ce fac pe teren.
Totul este 50%-50% : nu se joaca nici fotbal dar nici "fanii" nu mai sunt interesati de asa ceva . Dovada o gasim foarte usor . Cele mai accesate articole sunt cele de scandal . Cele cu realizari fotbalistice sunt putin accesate , au putine comentarii . Si atunci de ce ne inflamam ? Primim ceea ce dorim .
Lasand aceasta povestea va mai zic una pe scurt ( ca deja va plictisiti ,nu e deloc scandal aici :) ) . Imi povestea un fan al FC Arges ( daaa, echipa aia falimentata de care nu mai stie nimeni nimic ) de Dobrin si de transferul lui la Real Madrid . Spunea omul ca "Gascanul" nu ar fi vrut sa plece din Pitesti,nu voia in strainatate .Era multumit cu cat castiga atunci din fotbal.Era bucuros ca lumea il iubea , ca umpleau stadionul pentru el ca ii scandau numele . Acolo ii placea lui sa joace , traia pentru fotbal si pentru fani . Nu prea il interesau contractele cu multe 0-uri ,vile prin Malaga , fotomodele..Un nebun !! Ar spune orice tanar jucator din ziua de astazi . Sa nu vrei banii madrilenilor ? Luxul si fotomodelele ? Multi s-ar duce pe jos pana la Madrid , ar sta si in tribune ( ca nici pe banca nu isi fac loc ) . Ce conteaza ? Salariul vine , viata stiu sa si-o faca .
Le scapa oare ceva ?? Ahhh..!!Daaa!! Jocul de fotbal ,exact esentialul . Dar la noi fotbalul este demult o afacere . O afacere de doi bani asa cum sunt mai toate afacerile pe la noi . O afacere in care ne furam caciula . Pacalim "obiectul de activitate", doar banii sa vina .Parintii ii trimit la fotbal pe cei mici,poate ajung si ei la Steaua , castiga si ei un ban .Daca mai prind si un contract afara...se umple sacul . Totul se masoara in bani . Fotbalul este o meserie , nu mai este un joc , o placere.Nu mai naste demult pasiuni . Poate ca fotbalul a murit asa cum multe echipe cu nume au "murit" . Si daca fotbalul nu a murit , cu siguranta pasiunea a murit . Asta este motivul si pentru care tatal meu se mai uita doar la meciuri ocazional . Doar asa din plictiseala.
Cum am cataloga povestile vechi astazi ? S.F.-uri..Cum ar fi fost catalogate povestile de astazi in trecut ? Comedii ieftine sau poate drame .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu