miercuri, 29 martie 2017

Reconstructia nationalei noastre din temelii sau "merge si asa" ?

Dezamagirea meciului cu Danemarca m-a facut sa scriu acest mic articol . Inca nu imi pot sterge din minte pasivitatea jucatorilor romani ( nu o sa le mai zic "ai nostrii" pentru ca nu am simtit deloc ca ar lupta pentru cineva in acel meci . Din pacate nationalitatea nu se poate pierde asa ca sunt inca jucatori romani ) . Stiu ca poate nu este prea indicat dar as vrea sa incep cu o intrebare : voi ce credeti ca se mai poate face pentru aceasta nationala de fotbal ? Sa continuam cum s-a mers de vreo 3-4 ani cu calcule si sperante sa ne califice altii si la turneele finale sa ne facem de ras? Sau sa se puna piciorul in prag si sa inceapa o reconstructie totala incepand cu grupele de copii si juniori ? Insist pentru reformarea grupelor de copii si juniori pentru ca pana la urma acestea sunt cele care ar trebuii sa dea jucatori nationalei mari . Consider ca in primul rand ,daca se doreste cu adevarat ridicarea fotbalului din mocirla in care se afla, trebuie excluse din start ''pilele'' inca de la grupele mici . Avem antrenori priceputi care pot face asta ? Antrenori cu coloana vertebrala care sa nu plece urechea la unii si altii ? Eu zic ca da . Dar asta inseamna o munca in plus pentru un astfel de antrenor . Trebuie sa mearga prin tara , sa caute talente , sa nu apeleze doar la academii sau la recomandarile impresarilor sau parintilor . Pana la urma fotbalul este un joc si dincolo de banii care se invart in ligile importante , fotbalul s-a nascut "pe maidan" . Acolo este pasiunea adevarata ,acolo trebuie cautati copii talentati . La scoli , la antrenamentele cluburilor de care nu au auzit impresarii . O selectie corecta este poate temelia unei reconstructii solide . Ce facem cu cei care fac parte deja din lot ? Daca sunt seriosi,talentati si dornici sa performeze sa ramana . Ceilalti sa fie luati de manuta de parinti si impresari si dusi unde vor ei pana dovedesc cu adevarat ca pot juca la un lot national.Cu cei ramasi trebuie lucrat la modul de pasare si preluare a mingii .Un antrenor nu este numai un tactician ci si un profesor care corecteaza tot ceea ce tinerii jucatori au invatat gresit pana atunci sau nu au invatat deloc.Pana la urma grupele de juniori sunt pregatitoare sunt un fel de gradinita care ii pregateste pe cei mici sa mearga la scoala sau poate cel mult o scoala primara.Stiu ca pare utopic dar personal nu vad alta solutie . Cu "sperante eterne" peste care trec anii si sunt inca "necopti" si ajung asa pe la 30-31 de ani nu cred ca putem emite sperante .
Putem merge insa mai departe si cu ceea ce avem acum si ce vine din urma . Sa asteptam sa faca performanta , sa se maturizeze , sa se cunoasca mai bine intre ei la lot , sa facem calcule dupa fiecare meci , sa speram ca Polonia ne ajuta , ca noi batem in Polonia , in Muntenegru, in Danemarca ... Voua vi se pare realizabil macar un sfert din ceea ce am insirat mai sus ? Vine un alt turneu european .Credeti ca in conditiile actuale o calificare este posibila ? Cu ceea ce vine din urma de la tineret si cu ceea ce avem acum selectionat credeti ca se poate poate schimba cu ceva situatia ? Sa fim realisti si seriosi si sa nu mai speram in van la trageti la sorti norocoase !!
Daca vrem ca pe viitor sa avem un fotbal cat de cat , macar la nivelul celui din anii `90 trebuie sa nu mai visam . Federatia sa schimbe tot incepand cu juniorii , sa existe seriozitate  . Iar din partea noastra a suporterilor sa existe rabdare . Daca vedem ca cei noi veniti lupta pentru Romania sa ii sustinem si atunci cand gresesc sa le fim aproape si sa nu punem presiune pe ei . Presiunea sa creasca odata cu ei . Iar atunci cand se cred fotbalisti si uita sa mai joace, atat presa cat si specialistii sa ''ii urecheze'' . Merita aparati si sustinuti doar cei ce lupta cu adevarat pe teren . Ceilalti sa plece !
Sunt un idealist ..nu ??!:)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu